Make your own free website on Tripod.com
MUSLIMAT IKATAN PERSAUDARAAN ISLAM JEPUN
Ikan bilis kicap senang

HOME

KHAS TIME MALAS2...hehe 

Ikan bilis segenggam kecik
Bawang besar Jepun setengah biji
Cili merah sebijik (kat Jepun ni susah nak dapat cili merah, so pakai cili kering aje, tapi kalau nak lagi best,  letak cili api secukup pedas)
Kicap manis/masin secukup rasa
 
Ikan bilis dibasuh. Bawang besar tu di potong-potong, cili dihiris nipis. Panaskan minyak dalam kuali, pastu campakkan semua nya ke dalam kuali sekaligus, goreng sampai ikan bilis tu keras sikit, tp jangan sampai garing sangat.
 
Siap. Simple aje, tapi bila makan dengan nasi panas..... fuh, ada ummph! Nasi sepinggan pun tak cukup.Tak caya cuba laa..! Khas untuk time2  bz atau bile malas nak masak. Seimbang lak tuh, ada protein, vitamin dan lemak..... 3 in 1.  Hehe.... ;)  

DAPUR MUSLIMAT